Area and perimeter for ssc bank CTET, Area of path

 Perimeter:


The length of the boundary of a closed figure is called the perimeter of the plane figure. The units of perimeter are same as that of length, i.e., m, cm, mm, etc.


Area:

A part of the plane enclosed by a simple closed figure is called a plane region and the measurement of plane region enclosed is called its area.

Area is measured in square units

Perimeter and Area of Rectangle:

 The perimeter of rectangle = 2(l + b).

 Area of rectangle = l × b; (l and b are the length and breadth of rectangle)

 Diagonal of rectangle = √(l² + b²)



Perimeter and Area of the Square:

 Perimeter of square = 4 × S.

 Area of square = S × S.

 Diagonal of square = S√2; (S is the side of square)



Perimeter and Area of the Triangle:

 Perimeter of triangle = (a + b + c); (a, b, c are 3 sides of a triangle)


● Area of triangle = √(s(s - a) (s - b) (s - c)); (s is the semi-perimeter of triangle)

● S = 1/2 (a + b + c)

● Area of triangle = 1/2 × b × h; (b base , h height)

● Area of an equilateral triangle = (a²√3)/4; (a is the side of triangle)




Perimeter and Area of the Parallelogram:


● Perimeter of parallelogram = 2 (sum of adjacent sides)

● Area of parallelogram = base × height




Perimeter and Area of the Rhombus:


● Area of rhombus = base × height

● Area of rhombus = 1/2 × length of one diagonal × length of other diagonal

● Perimeter of rhombus = 4 × side




Perimeter and Area of the Trapezium:


● Area of trapezium = 1/2 (sum of parallel sides) × (perpendicular distance between them)

                                = 1/2 (p₁ + p₂) × h (p₁, p₂ are 2 parallel sides)




Circumference and Area of Circle:


● Circumference of circle = 2πr

                                        = πd

                       Where, π = 3.14 or π = 22/7

                                     r is the radius of circle

                                     d is the diameter of circle

● Area of circle = πr²


● Area of ring = Area of outer circle - Area of inner circle.


The formula of perimeter and area of square are explained step-by-step with solved examples.

If 'a' denotes the side of the square, then, length of each side of a square is 'a' units


perimeter and area of square

Perimeter of square = AB + BC + CD + DA

                              = (a + a + a + a) units

                              = 4a units


● Perimeter of the square = 4a units 


We know that the area of the square is given by

Area = side × side

A = a × a sq. units

Therefore, A = a² square units


Therefore, a² = A Here, a is the side of the square.

Therefore, a² = √A

Therefore, side of the square = √Area


 Side of the square = P/4 units 

 Area of the square = a × a = (P/4)² sq. units 

 Area of square = 1/2 × (diagonal)² sq. units 

 Length of the diagonal = √(a² + a²) = √(2a²^2) = a√2 units


Worked-out examples on Perimeter and Area of the Square:

1. Find the perimeter and area of a square of side 11 cm.

Solution:

We know that the perimeter of square = 4 × side

Side= 11 cm

Therefore, perimeter = 4 × 11 cm = 44 cm

Now, area of the square = (side × side) sq. units

                                        = 11 × 11 cm²

                                        = 121 cm² 



2. The perimeter of a square is 52 m. Find the area of the square. 


Solution:

Perimeter of square = 52 m

But perimeter of square = 4 × side

Therefore, 4 × side = 52 m

Therefore, side= 52/4 m = 13m

Now, the area of the square = (side × side)

Therefore, area of the square = 13 × 13 m² = 169 m².


3. The area of a square is 144 m². Find its perimeter. 


Solution: 


Area of square = side × side 


Given; area of square = 144 m²


Therefore, side² = 144 m²


Therefore, side = √(144 m²) = √(2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3) m² = 2 × 2 × 3 m = 12 m


Now, the perimeter of the square = 4 x side = 4 × 12 m = 48 m


4. The length of the diagonal of a square is 12 cm. Find its area and perimeter. 


Solution: 



Diagonal of a square = 12 cm 


Area of square = 1/2 (d)² 


                         = 1/2 (12)² 


                         = 1/2 × 12 × 12 


                         = 72 


Side of a square = √Area


                           = √72


                           = √(2 × 2 × 2 × 3 × 3) 


                           = 2 × 3√2


                           = 6 × 1.41


                           = 8.46 cm


Perimeter of square = 4 × 8.46 = 33.84 cm






5. The perimeter of a square courtyard is 144 m. Find the cost of cementing it at the rate of $5 per m². 


Solution: 


Perimeter of square courtyard = 144 m


Therefore, side of the square courtyard = 144/4 = 36 m



Therefore, area of square courtyard = 36 × 36 m² = 1296 m² 


For 1 m², the cost of cementing = $5 


For 1296 m², the cost of cementing = $1296 × 5 = $6480 



The above solved examples are explained how to solve perimeter and area of square with the detailed explanation.


Worked-out examples on Area of the Path:

1. A rectangular lawn of length 50 m and breadth 35 m is to be surrounded externally by a path which is 2 m wide. Find the cost of turfing the path at the rate of $3 per m².

area of the path,rectangular gardens

Solution: 

Length of the lawn = 50 m 

Breadth of the lawn = 35 m

Area of the lawn = (50 × 35) m²

                           = 1750 m²



cmLength of lawn including the path = [50 + (2 + 2)] m = 54 cm 

Breadth of the lawn including the path = [35 + (2 + 2)] m = 39 m

Area of the lawn including the path = 54 × 39 m² = 2106 m²

Therefore, area of the path = (2106 - 1750) m² = 356 m²

For 1 m², the cost of turfing the path = $ 3

For 356 m², the cost of turfing the path = $3 × 356 = $1068




2. A painting is painted on a cardboard 19 cm and 14 cm wide, such that there is a margin of 1.5 cm along each of its sides. Find the total area of the margin.

Solution:

Length of the cardboard = 19 cm

Breadth of the cardboard = 14 cm

Area of the cardboard = 19 × 14 cm² = 266 cm²

Length of the painting excluding the margin = [19 - (1.5 + 1.5)] cm = 16 cm

Breadth of the painting excluding the margin = 14 - (1.5 + 1.5) = 11 cm

Area of the painting excluding the margin = (16 × 11) cm² = 176 cm²

Therefore, area of the margin = (266 - 176) cm² = 90 cm²


3. A square flowerbed is surrounded by a path 10 cm wide around it. If the area of the path is 2000 cm², find the area of the square flower-bed.

Solution:

In the adjoining figure,

area of the square path,square path



ABCD is the square flowerbed.

EFGH is the outer boundary of the path.

Let each side of the flowerbed = x cm

Then, the area of the square flowerbed ABCD (x × x) cm² = x² cm²

Now, the side of the square EFGH = (x + 10 + 10) cm = (x + 20) cm


Therefore, area of the path = Area of EFGH - Area of ABCD

                                            = [(x + 20)² - x²] cm²

                                            = [x² + 400 + 40x - x²] cm² = (40x + 400) cm²

But the area of path given = 2000 cm²

Therefore, 40x + 400 = 2000

⟹ 40x = 2000 - 400 


⟹ 40x = 1600


⟹ x = 1600/40 = 40


Therefore, side of square flowerbed =40 cm

Therefore, the area of the square flowerbed = 40 × 40 cm² = 1600 cm²


1600


Therefore, area of the path = Area of EFGH - Area of ABCD

                                            = [(x + 20)² - x²] cm²

                                            = [x² + 400 + 40x - x²] cm² = (40x + 400) cm²

But the area of path given = 2000 cm²

Therefore, 40x + 400 = 2000

⟹ 40x = 2000 - 400 

⟹ 40x = 1600

⟹     x = 1600/40 = 40

Therefore, side of square flowerbed =40 cm

Therefore, the area of the square flowerbed = 40 × 40 cm² = 1600 cm²











By- Prof. Rakesh Giri......







कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें

संप्रेषण की परिभाषाएं(Communication Definition and Types In Hindi)

  संप्रेषण की परिभाषाएं(Communication Definition and Types In Hindi) संप्रेषण का अर्थ ‘एक व्यक्ति द्वारा दूसरे व्यक्ति को सूचनाओं एवं संदेशो...